Normal és Super 8 mm-es filmek digitalizálása

A celluloid bizonyos idő után kiszárad, megrepedezik, elveszti rugalmasságát, így a képminőség élvezhetetlenné válik. Az ilyen típusú felvételek lejátszása igen körülményes, a vetítés során az elöregedett celluloid csík bármikor elszakadhat, deformálódhat. A Normal és Super 8-as felvételek egyedi élményt nyújtanak, ezt az egyediségüket a digitalizálás során is igyekezzük megőrizni Önnek. A digitalizálás egyik nagy előnye, hogy szalagjai tartalmát, DVD lemezen tárolhatja, rendszerezheti a felvételeket, de, ami a legfontosabb, megőrizheti, megóvhatja őket, így még unokái is látni fogják!

Keskenyfilm formátumok

Normal8-as film

A 7.5 méter hosszú, 16 mm széles, két oldalt perforált film egy kis orsón volt, amelyet be kellett fűzni a kamerába. Először a film egyik felére exponált a gép, majd a lefutott filmet vissza kellett fűzni és ekkor lett a másik oldalra exponálva. Előhívás után a laborban a filmet kettévágták és összeragasztották. A film 16 kocka/mp. szabványos vetítési sebesség esetén, kb. 4 perc felvételt jelentett.

Super8-as film

A szuper 8-as film már többnyire kazettában volt. Csökkentették a perforáció (lyukak) méretét, a kép közötti osztásvonal is keskenyebb lett, így növelték meg a hasznos képméretet – ezáltal javult a képminőség. A szabványos szuper 8-as filmsebesség 18 kocka/mp. egy tekercs játékideje 3.5 perc.

9,5mm-es film

1922-ban jelent meg a 9,5mm-es film (Pathé Baby). Ez volt az első amatőrfilmes formátum, amit arról ismerünk meg, hogy a perforáció középen, a két kép között van. Ezek a filmek igen jó képminőséget adnak, de lejátszásukhoz ma már nehéz üzemképes vetítőgépet beszerezni (24 és 16 kocka/mp a vetítési sebesség).

Referenciafilmek:

Keskenyfilm digitalizálás áraink:

Az ár tartalmazza a filmek javítását, tisztítását, a korrekciókat (szín, kontraszt, fényerő, élesség) valamint a DVD menü készítést!

 (minimálisan fizetendő 12 perc)

Normal 8 Super 8 SD 720x576

Ft500percenként

Normal 8 Super 8 HD 1920x1080

Ft800percenként